top of page
  • Foto van schrijverAya

ARTIKEL voor KOI WIJZER kwartaal 01 2023


In het voorjaar van 2009 was er een tentoonstelling over SILK STORIES - kimono's uit het Taisho-tijdperk (1912-1926) in de kunsthal in Rotterdam. Voor de openingsdag werd ik gevraagd een workshop KIMONO  te geven. Misschien was het de eerste keer dat ik mijn kimono in Nederland aan deed.KIMONO is de traditionele Japanse kledij zoals de lezers kennen. Kimono's in het bijzonder worden al lang door Japanners gedragen als het nationale kostuum en er zijn veel vele soorten. Wat voor soorten, wat voor achtergrond? Laten wij het even hierover hebben deze keer.

 
 

Wat betekent KIMONO
Het woord kimono betekent letterlijk een algemene term voor wat men draagt. Ik herinner me dat toen ik een kind was, KIMONO werden genoemd als WAFUKU of GOFUKU. Dat betekent het volgende: voor de komst van westerse kleding in het Meiji-tijdperk (1868-1912) werd alle kleding aangeduid als KIMONO. Om ze te onderscheiden van de westerse kleding die tijdens het Meiji-tijdperk binnenkwam, werd de KIMONO die vroeger gebruikt werd een WAFUKU genoemd. Met andere woorden, WAFUKU is een term die werd gecreëerd als onderscheid voor westerse kleding.
In de eerste plaats is KIMONO een kledingstuk gemaakt van textiel dat geweven is volgens een methode die in het oude China door GO werd ingevoerd. Tijdens het Edo-tijdperk (1603-1867) werd de KIMONO van zijde, GOFUKU genoemd en was er een duidelijk verschil met de gewone KIMONO. De grens tussen beide vervaagde echter geleidelijk en tegenwoordig worden KIMONO en GOFUKU door elkaar gebruikt. GOFUKU was niet zomaar een kimono, maar een dure zijden kimono.

 
 
De aantrekkingskracht van de KIMONO

Van Gogh, Monet en anderen hebben lang geleden ukiyo-e bestudeerd en de vrouwen in KIMONO geschilderd. De kimono is zo'n elegant kostuum dat het over de hele wereld wordt erkend. Laten we de aantrekkingskracht van de kimono analyseren. De kimono drukt het Japanse gevoel van schoonheid uit voor de vier seizoenen zoals ook in Japanse tuinen het geval is, schilderijen, onder andere de Japanse kunsten en de in een lange geschiedenis verfijnde patronen en ontwerpen geven uitdrukking aan de diepe Japanse cultuur. Hoewel ze duur lijken, zijn ze zelden in de mode en kunnen ze lange tijd worden gedragen ongeacht lichte veranderingen in lichaamsvorm en kunnen ze worden teruggebracht tot een enkel stuk stof wanneer ze worden losgemaakt en kunnen ze op verschillende manieren opnieuw worden getailleerd. De schoonheid van de kimono, die de essentiële schoonheid probeert te benadrukken in een stijl die plat en uniform zou zijn, toont de geest van Japan.
De kimono is ook een kledingstuk dat bij de Japanners past, door gebruik te maken van de voordelen van de Japanse lichaamsbouw en heeft zo een grote aantrekkingskracht doordat het op allerlei modieuze manieren kan worden gedragen, waarbij de smaak verandert afhankelijk van de combinatie van de kimono, de obi en de accessoires.
Mannen kimono's die er aan de buitenkant zwart en saai uitzien zonder patronen, zijn een bron van verrassend plezier door de verborgen modieuze patronen die tevoorschijn komen wanneer de binnenkant van de kimono even wordt gezien.

KIMONO met rang
Net zoals er verschillende soorten westerse kleding zijn, zoals "jurken" en "T-shirts", kent
Japanse kleding ook verschillende soorten kimono’s, afhankelijk van de tijd, plaats en gelegenheid.  Er zijn verschillende KIMONO rangen voor getrouwde en ongetrouwde mensen. Sommige types worden ongeschikt geacht voor formele gelegenheden. Er kan een beeld zijn van een beetje formeel gevoel.
 
De rang is iets dat het stadiums de status of de graad uitdrukt, gecreëerd door de waarde van de kledij. In het geval van kimono's varieert de status afhankelijk van verschillende factoren zoals het type kimono, het patroon, het aantal vouwen en de combinatie met de obi. Er zijn vier algemene soorten rangen als volgt:


 
a.  Kimono van de eerste formele status
     - Uchikake, Kurotomesode, Honfurisode, Mofuku, enz.
De meest prestigieuze kimono, gedragen bij officiële ceremonies zoals bruiloften en begrafenissen. In westerse kleding staat hij gelijk aan een middag- of avondjurk.
b.  Semi-(verkorte) formele kimono 
           - Gekleurde tomesode, bezoekkimono, furisode, Edo komon met vouw, enz.
De op een na de meest prestigieuze kimono na formele kleding kan worden gedragen bij een breed scala van formele situaties.
c.  Stijlvolle kimono's

- Komon, bezoekkleding van pongee, tie-dye, ozome, sarasa, enz.
             Kimono gedragen op feestjes en andere glamoureuze gelegenheden. In westerse kleding komt het overeen met een eendelige jurk, tweedelige jurk, enz.
d.  Kimono voor dagelijks gebruik
 - pongee, wol, katoen, yukata, Polyester,
Kan niet gedragen worden naar formele gelegenheden.
 
 
Patroon van KIMONO
De ontwerpen die vaak op voorwerpen worden gebruikt hebben eigenlijk hun eigen betekenis. Zo is bijvoorbeeld de Kraanvogel een patroon dat vaak wordt gebruikt op de KIMONO die bij bruiloften worden gedragen vanwege hun beeld van een lang leven en huwelijksgeluk. De den, bamboe en pruim (Shōchikubai) zijn ook geschikt voor bruiloften en kinderfeesten zoals Shichi-Go-San omdat het wordt beschouwd als een symbool van volharding en vitaliteit vanwege de weerstand tegen hitte en kou. Een ander typisch bloemontwerp is de "sakura" (kersenbloesem), een bloem die bloeit in de lente, een tijd van nieuw begin en dus wordt geassocieerd met het begin van voorspoed en het begin der dingen. Camelia's en pioenen zijn symbolen van adel, pracht en eeuwige schoonheid. De vlinder zou de gezonde groei van vrouwen symboliseren, omdat hij van vorm verandert en groeit, terwijl het konijn de voorspoed van het nageslacht symboliseert.
 
De redenen om Kimono te dragen
De harmonie in de Japanse traditie van de kimono, is het gevoel van de harmonie. Met andere woorden, als ik een kimono kies probeer ik altijd aan die harmonie te denken. Harmonie betekent het evenwicht tussen de zichzelf en de omgeving. Kimono's versterken elkaar ook door de combinatie van totaal verschillende kleuren en ontwerpen van de obi, Obijime, Obiage, kimono en sandalen. Net zoals eetstokjes een vork of een mes kunnen worden aan de eettafel kan de kimono van vorm veranderen naargelang de persoon die hem draagt. Het is een kledingstuk dat over een lange en diepe periode betrekking kan hebben op verschillende mensen.Ik draag een kimono in de zin dat ik een bepaalde Japanse cultuur wil uitdragen en dat soort persoon wil zijn. De kimono is een kledingstuk dat het patroon van het hart van de drager uitdrukt en overbrengt afhankelijk van de persoon die het draagt.
 
Aya Masuhara増原 彩 
KIYOMIZU BV/ AMU Mediation
 
7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page