top of page
Workshop for NGN_edited.jpg

INNOVATIVE KOKEN

Japanners die het thuisland verlaten ontdekken al snel dat vrijwel alle basis ingrediënten bij de lokale winkels anders zijn.

Vlees, Vis, Tofu, pasta’s, rijst, alles is anders. De kruiden en sauzen kunnen nog wel gevonden worden, het kookgerei kan worden aangeschaft.

 

Japan heeft een zeer oude eetcultuur en de grootste variatie ingrediënten ter wereld. Ook veel recepten zijn geïmporteerd vanuit andere landen en in Japan aangepast aan de lokale smaak. Dit wordt al duizenden jaren gedaan en is tot een ware kunst verheven. Als iets voedingswaarde heeft, maakt de Japanner er iets lekkers en speciaals van.

 

In Nederland moeten we innovatief zijn en de bovenstaande eetcultuur toepassen op de hier aanwezige ingrediënten en soms ontdekken we zelfs producten die in Japan niet bekend zijn. Hier gaan we creatief mee aan de slag. Passen de Japanse kookkunst toe en bestuderen de diverse smaak paletten in combinatie met Japanse kooktechnieken, kruiden en sauzen.

Dit project brengt een nieuwe kijk en ervaring op het insecten menu van de Europese consument. Bedenk dat ‘sushi’ 20 jaar geleden geheel niet populair was in de Europa en tegenwoordig vind je op iedere hoek van de straat en is het een delicatesse waar goed voor wordt betaald. Sushi is slechts een klein voorbeeld van de totale Japanse keuken. Er zijn duizenden methoden in Japan om voedsel te bereiden en presenteren. Alles wordt interessant en smakelijk gemaakt. Niets mag worden verspild. Die gedachten en filosofie willen we ook toepassen op insecten als ingrediënt van de toekomstige (Japanse) maaltijden voor de westerse consument.

Wat betekent JIPPY?

JIPPY betekent "Japanese Insect Products Prepared for You "De Japanse keuken vindt haar basis in 3 kenmerken: Nieuwsgierigheid, Vermaak en een Culinaire ervaring. Met dit in gedachten kunnen we de mogelijkheden gaan onderzoeken hoe de beschikbare insecten interessanter te maken voor de West Europese consumenten. We gaan zoeken naar manieren om de consument nieuwsgierig te maken, een presentatie vorm kiezen die vermakelijk en stijlvol is en niet in de laatste plaats zal de smaak verrukkelijk moeten zijn.

 

We zullen beginnen met het bestuderen van de beschikbare insecten en onderkennen dat ze er niet erg appetijtelijk uitzien. Net als dat rauwe vis er niet goed uit ziet maar wanneer omgetoverd tot sushi de consument er meteen heel anders naar kijkt. De uitdaging is om insecten en insect gebaseerde ingrediënten er interessant en appetijtelijk te laten uitzien.

 

In dit project gaan we de studenten en de workshop deelnemers met Japanse ogen leren kijken en het imago van insecten veranderen in een nouvelle cuisine. De Japanse keuken streeft naar volledig gebruik van ieder dier en dankt daarmee de gift van moeder natuur. Het is eerzaam hetzelfde met insecten te doen als wat er met vis reeds vele jaren gedaan is. Wanneer een sprinkhaan wordt ontdaan van bv vleugels en poten zoeken we naar manieren deze alsnog te gebruiken in een volledig andere vorm of creatie.

 

copyright 2020 jippy

Waarmee is het project JIPPY bezig?

Kookboek

Valued Partnerships

bottom of page