INNOVATIEF KOKEN

Japanners die het thuisland verlaten ontdekken al snel dat vrijwel alle basis ingrediënten bij de lokale winkels anders zijn.

Vlees, Vis, Tofu, pasta’s, rijst, alles is anders. De kruiden en sauzen kunnen nog wel gevonden worden, het kookgerei kan worden aangeschaft.


Japan heeft een zeer oude eetcultuur en de grootste variatie ingrediënten ter wereld. Ook veel recepten zijn geïmporteerd vanuit andere landen en in Japan aangepast aan de lokale smaak. Dit wordt al duizenden jaren gedaan en is tot een ware kunst verheven. Als iets voedingswaarde heeft, maakt de Japanner er iets lekkers en speciaals van.


In Nederland moeten we innovatief zijn en de bovenstaande eetcultuur toepassen op de hier aanwezige ingrediënten en soms ontdekken we zelfs producten die in Japan niet bekend zijn. Hier gaan we creatief mee aan de slag. Passen de Japanse kookkunst toe en bestuderen de diverse smaak paletten in combinatie met Japanse kooktechnieken, kruiden en sauzen.


In deze cursus gaan we aan de slag met lokale ingrediënten. We gaan experimenteren en proeven, verbeteren en ontdekken.


 
logo jippy.jpg

JAPANESE INSECT PRODUCT PREPARED FOR YOU

Dit project brengt een nieuwe kijk en ervaring op het insecten menu van de Europese consument. Bedenk dat ‘sushi’ 20 jaar geleden geheel niet populair was in de Europa en tegenwoordig vind je op iedere hoek van de straat en is het een delicatesse waar goed voor wordt betaald. Sushi is slechts een klein voorbeeld van de totale Japanse keuken. Er zijn duizenden methoden in Japan om voedsel te bereiden en presenteren. Alles wordt interessant en smakelijk gemaakt. Niets mag worden verspild. Die gedachten en filosofie willen we ook toepassen op insecten als ingrediënt van de toekomstige (Japanse) maaltijden voor de westerse consument.

 

Wij zijn op dit moment bezig met het project JIPPY.

De Japanse keuken vindt haar basis in 3 kenmerken: Nieuwsgierigheid, Vermaak en een Culinaire ervaring. Met dit in gedachten kunnen we de mogelijkheden gaan onderzoeken hoe de beschikbare insecten interessanter te maken voor de West Europese consumenten. We gaan zoeken naar manieren om de consument nieuwsgierig te maken, een presentatie vorm kiezen die vermakelijk en stijlvol is en niet in de laatste plaats zal de smaak verrukkelijk moeten zijn.


We zullen beginnen met het bestuderen van de beschikbare insecten en onderkennen dat ze er niet erg appetijtelijk uitzien. Net als dat rauwe vis er niet goed uit ziet maar wanneer omgetoverd tot sushi de consument er meteen heel anders naar kijkt. De uitdaging is om insecten en insect gebaseerde ingrediënten er interessant en appetijtelijk te laten uitzien.


In dit project gaan we de studenten met Japanse ogen leren kijken en het imago van insecten veranderen in een nouvelle cuisine. De Japanse keuken streeft naar volledig gebruik van ieder dier en dankt daarmee de gift van moeder natuur. Het is eerzaam hetzelfde met insecten te doen als wat er met vis reeds vele jaren gedaan is. Wanneer een sprinkhaan wordt ontdaan van bv vleugels en poten zoeken we naar manieren deze alsnog te gebruiken in een volledig andere vorm of creatie.

 

Valued Partnerships

gezondste-regio-450x450_edited.jpg

REGIO NOORD-LIMBURG

Brightlands.jpg

BRIGHTLANDS CAMPUS VENLO

Insect-Valley-logo-300x300.jpg

INSECT VALLEY EUROPE

mcls_europe_logo_ol.jpg

MITSUBISHI CORPORATION
LIFE SCIENCES

Gemeente-Venlo-cbbedb97.jpeg

GEMEENTE VENLO

Gemeente Venray.png

GEMEENTE VENRAY

logo_beesel2.jpg

GEMEENTE BEESEL

-afbeeldingen-Gemeente_Bergen-Logo_Gemeente_Bergen_HQ.jpg

GEMEENTE BERGEB

Gemeente Gennep.jpg

GEMEENTE GENNEP

Gemeente-Mook-en-Middelaar.jpg

GEMEENTE MOOK EN MIDDELAAR

Gemeente Peen_en_Maas.png

GEMEENTE
PEEL EN MAAS

Logo-Horst-ad-Maas.jpg

GEMEENTE
HORST A/D MAAS

Client 5

BERBRA & ANTON VERSCHUREN

logoFP.png

FOOD PHYSICA
DR. CLYDE DON

MIK nieuw logo trans.png

MIK MEERTEN  INSECTENKWEKERIJ

FOntys.jpg

FONTYS HOGESCHOOL VENLO